But I still love you

Igår såg jag CBS:s intervju med min stora idol Meryl Streep. En fantastik kvinna med integritet, viljestyrka och intelligens. Samtidigt som jag skrev föregående mening mindes jag en så klockren sak Streep sade under intervjun:

No one has ever asked an actor, ”You are playing a strong minded man”. We assume that men are strong minded. Or have opinions. But a strong minded woman is a different animal”.

Men mot slutet av intervjun händer någonting som jag aldrig trodde skulle kunna hända. Min idol gör mig besviken. Streep använder sig, under vad jag kan se är en föreläsning, av ett Thatchers påståenden:

If you want something spoken about ask a man. If you want it done aks a women.

Jag blir besviken av att Streep använder sig av detta mycket fördomsfulla påstående, för både män och kvinnor. Och jag undrar om inte hennes roll som Thatcher påverkade henne lite för mycket. För även om Thatcher lyckades bli första kvinnliga premiärministern i Storbritannien, var hon aldrig för jämställdhet.


  3 Kommentarer till “But I still love you”

 1. Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan

  Älskar också Streep. Men den där sortens påståenden/skämt ger jag inte mycket för. Och genom att fortsätta uttala dem, även om det är på skoj, bidrar till att de hänger med. Tummen ner!

 2. Michis

  Tycker det ofta är mkt snack o liten verkstad på de flesta killar i min omgivning iaf =P

 3. Leo

  Förstår att du blir besviken på ett sådant uttalande. Men en sak jag förstått genom att umgås väldigt mycket med äldre kvinnor (alltså mycket äldre kvinnor typ 65+) är att det faktiskt har varit betydligt större skillnader mellan män och kvinnor förr. Det är ingen som har gjort något åt det och ingen har heller betraktat det som något fel eller konstigt. Generaliseringar som de gör av kvinnor och män är för dem inte generaliseringar, det är fakta och självuppfyllande profetior för hur kvinnor och män ÄR.

  Då är det säkert lätt hänt att man slänger ur sig en klysha för mycket för det har man gjort i alla år…

Lämna gärna en kommentar!