Den eviga kvinnoskulden

Är det bara jag som reagerar på DN:s nyhetsartikel om de många våldtäktsfall den senaste veckan? Den höga siffran stannar på 21 överfallsvåldtäkter under enbart tre dagar. I samtliga fall verkar det röra sig om  kvinnliga offer.

Och som alltid får vi höra att det är just vi kvinnor som ska anpassa oss. Polisen i till exempel Gävle, där det har rört sig om flera brott mot kvinnor den senaste veckan, har valt att inte sätta bevakning eller gå ut med varning. Istället får vi ett uttalande från Stefan Löfberg, jourhavande förundersökningsledare vid Gävleborgspolisen:

”Man bör tänka sig för när man går hem från krogen, gå inte ensam och använd större promenadstråk.”

Med andra ord är det ens eget fel om någon ger sig på en. Hur många gånger har inte vi kvinnor fått höra liknande ”råd”? Ha inte utmanande kläder, någon kan få för sig att du vill ha sex! Bli inte full, då kan ditt ”nej” faktiskt betyda något helt annat. Flörta för guds skull inte med killar! De kan ju ta det som en tydlig invit.

Ovanstående resonemang går att givetvis att vända på. Läs Hanna-Karin Grensmans ”8 tips till dig för att undvika våldtäkt” som inte fokuserar på offret, utan på förövaren. Absurdum i alla de ”råd” som vänder sig mot offret blir sällan tydligare än så och visar att begränsningar och skuldbeläggandet inte minskar risken att bli våldtagen.


  2 Kommentarer till “Den eviga kvinnoskulden”

 1. Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan

  gillar

 2. Sara

  Hej!

  Jag är en lärarstudent som har två år kvar på min utbildning men står i valet och kvalet om jag ska fortsätta. Skulle jättegärna ta emot lite råd om hur jag ska göra. Jag läser mot grundskolans tidigare del =) och älksar barn men blir lite nedslagen då nästan alla man kommer i kontakt med bara har negativit att säga om läraykret..stressigt, dålig lön dålig status etc. Tänkte höra om du har några peppande ord att komma med?=)

  Ha det bäst!!
  Vänligen Sara

  Fröken Bella: Hej Sara och tack för din fråga! Jag ska besvara den inom kort. =) Kram

Lämna gärna en kommentar!