En bok för alla?

Alla som jobbar med barn har en skyldighet att kritiskt granska det material de väljer att använda sig av. Inom skolans och förskolans värld är lagen om diskriminering tydlig. För mig är det självklart att materialet som används i förskolan och skolan inte ska diskriminera någon utifrån kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnicitet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder. Dessutom måste vi som jobbar inom dessa verksamheter arbeta aktivt förebyggande mot diskriminering.

Idag hittade jag ”Barnens ramsbok” i personalrummet. Boken är sammanställd av Gertrud Widerberg och illustrerad av Tord Nygren. Trots att ramsor och illustrationer i boken ser ut att ha några decennier på nacken är bokens utgivningsår intressant nog 1994. Alltså inte någon gång på 40- eller 50-talet som jag först trodde. Detta faktum samt att boken finns tillgänglig att köpa på bland annat Adlibris tyder på att vissa verkar tro att boken har ett visst värde.

Om ni tittar på slumpmässigt utvalda sidor från ovan nämnda bok förstår ni nog vart jag vill komma. Boken är fylld av liknande beskrivningar av manligt och kvinnligt som tydligt vänder sig till barn och mer eller mindre säger hur de ska vara.

 

Behöver jag ens säga att boken förpassades till ett mörkt hörn där den hör hemma?


  1 Kommentar till “En bok för alla?”

  1. Lisa-svenska på vift i Norge

    Håller med dig! Det som jag tycker är svårt (och kanske särskilt här i Norge) är att många är så extremt noga med att föra vidare de små ”nationalskatterna” som finns. Och att de tyvärr skildrar en verklighet som går i strid med de regler vi ska förhålla oss till. Typ som Elsa Beskows böcker, många menar ju att det är ett litet stycke kulturhistoria, men jag tycker att det är supersvårt att läsa den typen av böcker för barn, och samtidigt bedriva ett aktivt genusarbete…
    Hehe, rörigt inlägg, hoppas du förstår lite vart jag vill komma! =)

Lämna gärna en kommentar!