Era rubriker: Jämställdhet i mitt förhållande

När jag flyttade hemifrån var min mamma orolig för hur jag skulle klara mig. Jag kunde absolut inte laga mat, vilket slutade med att jag levde på en ensidig kost bestående av mackor, enklare typer av soppor, yoghurt och frukt/grönsaker. Därför var det givet att jag tills slut skulle träffa en kille som lagar mat och tycker om det.

Egentligen har vi det ojämställt hemma nu när vi båda tänker efter. A lagar nästan uteslutande all mat. Jag avskyr att laga mat och gör det därför ytterst sällan. Disken behöver vi inte ens tänka på tack vare diskmaskinen. Förutom att laga mat brukar A klippa gräset, fixa med huset, vi hjälps åt med att tvätta och städa. Om något av mina klädesplagg går sönder lagar han dem åt mig. Jag kan inte sy och har inget intresse av att lära mig det. Det låter som om jag inte gör något och att A är min slav, vilket självklart inte stämmer.
A hälsar att han inte reflekterar över om dessa sysslor är manliga eller kvinnliga. Medan jag vill vara motsatsen till min husliga mor är han en person som måste få saker gjorda, helst på sitt sätt.

När vi får barn kommer en hel del att ändras. Jag kommer att ta på mig saker som rent generellt anses vara ”manliga” som att klippa gräset, byta däck och snickra, eftersom jag vill vara en bra förebild för våra barn.

Båda två har vi som ambition att dela föräldraledigheten 50/50 så tidigt som möjligt, helst med en gång. Vi anser att man är två om att vara förälder och båda vi två känner att vi vill ha en så stark anknytning som möjligt till våra barn. Att A tjänar betydligt mer än mig kan ställa till med problem, men så får han ju fortfarande 80 % av sin lön, vilket vi, tillsammans med min, klarar oss på, då vi inte har så pass små marginaler. Vi har dessutom båda fasta jobb och arbetsgivare som inte ser föräldraledighet som en belastning . Däremot skulle vi vara de enda i vår umgängeskrets som väljer att göra på detta sätt, vilket säkert inte kommer att vara lätt då vi redan nu blir ifrågasatta.

Om jag ska få citera A kan våra tankar kring delad föräldraledighet sammanfattas som följande:

”Egentligen handlar allt om prioriteringar. Det är viktigt att få en nära relation till sitt barn och någonstans måste man prioritera det framför att måla huset, köpa en båt eller åka på utlandsresa.”


  2 Kommentarer till “Era rubriker: Jämställdhet i mitt förhållande”

 1. Annqa

  Bra att ni delar på det :) men funderade lite kring varför du väntar med att klippa gräs etc tills ni får barn?

  Snart dags för möte! 😀 Hör av dig då du får en ledig tid!
  Kram

  Fröken Bella: Det är så korkat egentligen. Jag har ju egentligen velat göra det redan nu. Men jag tänker att jag då får ännu viktigare anledning till att ta tag i sådant. :-)

 2. Jill

  Vill tipsa om att många privata tjänstemannaföretag (gissar lite här om vad karln jobbar med) har förmånen att de betalar mellanskillnaden upp till 90% av lönen de första 3 månaderna man är hemma.
  För mig var det ett bra sätt att kunna spara på dagar. Under tiden jag fick den bonusen så behövde jag bara ta ut 3 föräldradagar i veckan och fortfarande gå runt.

Lämna gärna en kommentar!