Feministisk aktivism – Starta en studiecirkel

Den feministiska kampen slutar aldrig. Den finns överallt omkring oss, både på internet, i politiken, på jobbet och i skolan. Den kan dock vara svår att känna igen och stötta om man inte är tillräckligt insatt i vad feminism är och hur den bedrivs. På internet finns det en otroligt stor mängd information om feminism. Det finns hela hemsidor dedikerade till ämnet, likt den här. På sociala medier och i olika forum diskuteras ämnet livligt dagligen. Nackdelen med internet och forum är att diskussionerna lätt stannar där och man glömmer ta med sig feminismen in i det verkliga livet. Vill man göra något konkret för att ändra på detta kan man starta en förening eller studiecirkel och ha regelbundna feministiska möten irl.

Starta en studiecirkel

Hos ABF kan man enkelt starta en studiecirkel helt gratis. De hjälper en att komma igång och kan även bidra med möteslokal samt kurslitteratur. Allt detta helt utan kostnad. Det enda som krävs är att man är minst tre personer, möts minst tre gånger och har en sammanlagd studietid på 9×45 minuter. Det är ett utmärkt sätt att börja bedriva sin aktivism.

Nå ut till fler deltagare

Deltagare till studiecirkeln hittar man lättast på feministiska forum eller i feministiska facebook-grupper. Gruppen kan vara hur stor eller liten som helst. För att enkelt kommunicera med deltagarna är ungapped.se en utmärkt tjänst. Det är en plattform där man kan skicka nyhetsbrev, inbjudningar till kommande möten och skapa anmälningsformulär. Det bästa är att man kan testa på den helt gratis. Det är en perfekt tjänst för att på ett smidigt sätt nå ut till alla kursdeltagare samtidigt.

Här kan man formulera allt från enkla ändringar såsom ett möte som ändrat tid, till långa nyhetsbrev. Starta gärna ett feministiskt nyhetsbrev där ni sammanfattar vad som hänt på det senaste mötet, berättar om vad som kommer hända i framtiden samt vad som hänt runt om i världen. Nyhetsbrevet kan ha hur många prenumeranter som helst, vilket gör att även de som inte har möjlighet att ta sig till de fysiska träffarna kan vara delaktiga.

Första mötet

Inför varje möte bör man ha en tydlig plan och agenda. Ett exempel för det första mötet kan vara en presentationsrunda där alla får berätta lite om sig själva, vad de kan om feminism och hur de önskar bedriva den feministiska kampen. Sedan kan ni tillsammans planera de kommande träffarna. Gästföreläsare, planera demonstrationer och att lära sig feministiskt självförsvar är bara några exempel på olika aktiviteter man kan göra. Passa även på att utbilda om och diskutera olika feministiska ikoner. Både historiska ikoner som Frida Kahlo och nutida så som Kajsa Ekis Ekman. Läs deras texter ihop och diskutera utifrån det hur man kan applicera feministiskt tänk i det vardagliga livet.

Copyright Frokenbella.se 2019
Shale theme by Siteturner