För visst är man genustaliban…

… om man inte vill klä sin dotter i rosa, opraktiska kläder med volanger och annat onödigt skit på. Dagligen läser jag Magdalena Ribbings frågespalt, mest då jag förundras över hur folk tycker och tänker. Dagens fråga kan jag inte låta bli att engagera mig i:

Jag undrar hur jag kan hantera min svärmors klädinköp till vår dotter. Ända sedan dotter föddes har svärmor köpt väldigt tjejiga kläder med mycket spets och rosa, med ”I’m cute” och liknande texter tryckta. Kläderna är sällan lämpliga att leka i och jag har tackat och tagit emot och pliktskyldigast satt på dottern kläderna när vi hälsat på farmor. Nu har hon dock gått långt över gränsen enligt mig då hon köpt ett par skor med hög klack åt dottern som bara är 5 år gammal. Vad gör jag? Dessa sätter jag under inga omständigheter på mitt barn!

De flesta av kommentarerna till frågeställaren är inte minst dryga och provocerande, vissa hänvisar till felaktiga studiekällor som ska bevisa hur flickor älskar rosa pga. sin genuppsättning.

Dagligen får jag kämpa i motvind när det gäller barnkläder. Rosa och vita kläder som gör att flickorna på mitt jobb inte vill leka i gräset för att mamma och pappa blir arga när kläderna smutsas ner. En pojke bröt häromdagen ut i hjärtslitande gråt när de enda underkläderna vi kunde låna ut till honom var trosor och röda. Han är minsann ingen tjej, hävdade hans storebror.

Att påstå att färger, mönster, text och annat gällande barnkläder inte påverkar deras identitetsutveckling är ren bullshit tycker jag. Hade min svärmor köpt ovanstående plagg till mina barn så hade hon vackert fått höra ett och annat.

Så kalla mig genustaliban eller vad ni nu vill, men jag tänker inte begränsa barnen bara för att glädja någon annan och slippa konflikter.


  18 Kommentarer till “För visst är man genustaliban…”

 1. N

  Man behöver inte vara ”för” eller ”emot” söta klänningar med spets. Man kan klä barn både i söta klänningar och i mer praktiska kläder beroende på situationen. Precis som vi vuxna; vi brukar ju inte heller träna och gå på fest i samma kläder.
  Jag brukar undvika att klä min dotter i vitt när hon är på förskolan. Vita kläder sparar vi till sådana tillfällen när hon inte ska leka utomhus. På förskolan brukar hon ha de flesta andra färger, även rosa, ibland små volanger eller broderi – jag tycker inte att kläderna blir mindre bekväma för det…

 2. frokenbella

  Det är när kläder får olika värderingar beroende på kön som jag reagerar. Inte enbart ur ett konfortperspektiv kan barnkläder vara segregerande och påverka på olika sätt.

 3. elsa

  Jag älskar att du är kompromisslös genustaliban!

 4. frokenbella

  Elsa, bra att någon gör det =)

 5. Nina Ruthström

  Jag älskar också genustalibaner.

  Tyvärr är jag alldeles för feg för att säga nått till min svärmor när hon köper kläder till min son med t.ex. en skitarg gapande haj på med tvåtusen vassa tänder. Jag vill såklart inte att han ska ha kläder med skrämmande tryck på. Jag tar tyst emot, men det hamnar längst in i garderoben.

 6. frokenbella

  Nina, min svärmor är iofs redan medveten om vad jag tycker om könsbundna kläder och det skulle verkligen förvåna mig om hon kom med något i den stilen. Men någon lär göra det förr eller senare och då hoppas jag verkligen att jag vågar säga ifrån.

 7. hallå

  Problemet är att som den genustaliban du är så ser du saker i svart och vitt. Ingen på DN-bloggen har påstått att alla tjejer alltid måste bära pinkyminky prinsesskläder, men det är den tolkning du väljer att göra, vilket onödiggör vidare debatt eftersom du anser att alla som tycker det är okej med rosa kläder vid rätt tillfällen förtrycker sina stackars barn.
  Jag hoppas att mina barn aldrig kommer i närheten av batikhäxor som du, skulle någon av dem göra det byter jag förskola/skola direkt. Inget barn borde utsättas för fundamentalistiska åsikter.

 8. frokenbella

  hallå, varför använda sig av personangrepp? Dock är jag inte förvånad. Jag tycker att barn ska få kunna röra sig och leka fritt och bli fria individer bortsett sitt kön. Hur kan det vara ett fundamentalistisk åsikt?

 9. N

  Men är det inte så att man ibland tillskriver människor värderingar som de inte har beroende på klädseln?
  Om jag som kvinna tar på mig en rosa klänning och klackskor så betyder det inte att jag t.ex. accepterar att bli betraktad som svag och underlägsen männen, eller att bli diskriminerad. Likaså, om jag klär min dotter i en blommig klänning med volanger eller rosa skor så säger det inget om mina värderingar eller mitt sätt att uppfostra henne som person. För övrigt så har hon ju även jeans och tröjor köpta på killavdelningen som vi också använder.

 10. frokenbella

  N, hade världen varit så simpel så hade du klätt ditt barn i rosa och volanger även om det hade varit en kille? Det är hela min poäng.

 11. N

  Tja, modet förändras hela tiden. Rosa och blommiga skjortor för män finns ju redan. Vem vet, det kanske blir modernt med volanger på herrkläder om några år :)

 12. Fummelfot

  Åh, det där är precis det dilemmat jag brottas med redan nu, typ 5-10 år innan jag skaffar barn. Jag är precis på din linje när det gäller det här.

 13. N

  Jag ser det inte som något dilemma, utan tycker att man kan ha både och.
  Idag har min dotter på förskolan: mörkblå leggings med vita ränder, en ljungfärgad t-shirt med lite glittrigt tryck i olika färger, en lila tröja och ljusbruna unisex-skor. De flesta hade förmodligen inte valt dessa kläder till en pojke, förutom möjligtvis skorna. Men det är ändå inget problem att leka i dem. Och det gör inget om de blir smutsiga, det är ju bara att tvätta dem…
  De där föräldrarna som förbjuder barnen att leka i gräset är kanske bara för lata för att tvätta 😉

 14. Lisa

  Min dotter ”vill” ha sött och rosa och prinsessigt. Låter henne smutsa ner allt sånt, det är ju bara kläder och jag känner mig inte så fäst vid alla dessa rosa klänningar hon bestämt vill ha. Blev rätt irriterad när hon kom hem och berättade att någon pojke varit elak och sagt att hon inte såg ut som en tjej för att hon har kort hår (hur praktiskt är det med långt hår egentligen?) Undrar vad det är för föräldrar som tvingar på sina barn könsroller så hårt att de attackerar de som inte följer dem.

 15. N

  Lisa, du kan väl gå in på vilken frisörsalong som helst med din dotter, där brukar det ligga massor av tidningar med damfrisyrer, både långa och korta 😉

 16. Lisa

  N: Självklart. Men årets populäraste barnfilm råkar vara Rapunzel och då ”vill” visst alla flickor ha långt hår. Precis som den vackra prinsessan.

 17. den rabiata orakade flat-feministen Fanny

  Bra inlägg. Håller verkligen med dig till fullo.

  Att genuppsättningen skulle kunna styra vilka färger man gillar låter som typsikt skitsnack. Man undrar ju hur människan tänker. Dessutom har väl det inget med höga klackar att göra, eller finns det kanske en gen som gör att kvinnor gillar höga klackar. Vilka pajaskonster.

 18. Lolle

  Underbart! TACK!!! Resonerar precis som du, men kampar som nagon ovan, med far- och morforaldrar som envisas med att pracka pa oss extremt konsuppdelade klader. Urringade solklanningar i storlek 62 nagon? Eller en minikjol i jeanstyg i samma storlek? Man kraks medan man blir deprimerad over hur varlden ser ut nar manniskor tillverkar, saljer och KOPER detta.

Lämna gärna en kommentar!