Hållbart feministiskt mode

Att vara feminist innebär att man är för jämställdhet, kämpar för kvinnors rättigheter och är en god medsyster. Det i sin tur innebär att man är villig att både kämpa och offra något för att alla kvinnor i världen ska ha en chans till ett drägligt liv. Just detta talas det nu mycket om i modevärlden, och vi konsumenter har en god chans att skapa stora förändringar.

Undvik fast fashion

Många stora klädkedjor syr sina kläder i fattiga länder, till exempel Bangladesh. Majoriteten av de som arbetar i textilindustrin där, är kvinnor och barn. De tjänar knappt tillräckligt för att överleva och försörja sin familj. Samtidigt kan vi köpa kläderna billigare än någonsin, och byta ut dem innan vi knappt har hunnit använda dem. Detta har fått nyordet ”fast fashion” och är väldigt omdiskuterat just nu. De snabba vändningarna i modevärldens trender gör att kläder slängs innan de ens hinner användas eller säljas. Detta är förstås en stor fara för klimatet. Vi behöver ställa mer krav på stora företag så att de betalar ut skäliga löner, sänker massproduktionen och ser till att alla deras anställda kan leva ett drägligt liv. För att göra detta måste vi bevisa att vi är villiga att betala mer för att få bättre kvalitet. En undersökning från 2017 visade till exempel på att ett plagg från H&M endast skulle behöva höjas med 5:- för att arbetarna som tillverkar dem ska få en skälig lön.

Ekologiskt och hållbart

Även i skönhetsindustrin är det viktigt att köpa ekologiskt och hållbara produkter. Också här finns det en stor risk för de kvinnor som arbetar i industrierna. När produkterna är för billiga kan det innebära att de som arbetar med att producera dem får i sig farliga gifter och får för dåligt betalt. Välj alltid produkter med naturliga ingredienser och från pålitliga märken. Till exempel hårvård från Lanza som säljs på Beautystore. De innehåller naturliga ingredienser och har funnits i över 40 år. I sitt sortiment har de alla hårprodukter man kan tänkas behöva, och frisörer världen över rekommenderar dem och har dem som sitt förstahandsval.

Det kan till en början kännas som en stor omställning att alltid kolla upp märken på förhand för att se om de är reko eller inte. Men man lär sig snabbt och man mår så mycket bättre i sig själv när man kan vara stolt över de val man gör i livet. Vi lever idag i ett samhälle där det konsumeras alldeles för mycket. Samtidigt kan samhället inte gå runt utan konsumtion. Ingen kan rädda världen helt ensam, men genom att göra medvetna val och alltid köpa rättvisa produkter så kan vi tillsammans skapa en värld som är trygg att leva i för alla.

Copyright Frokenbella.se 2019
Shale theme by Siteturner