Mandeltårta med jordgubbar

Nu har A och jag ätit enligt GI i ett år och resultatet är helt fantastiskt. Våra magar mår finfint, vi är piggare, håller oss mätta längre och tillåter oss att ”fuska” i perioder. Dock är GI-förespråkarna sparsamma med efterrätter. Nötter och bär i all ära, men jag måste bara ha en ordentlig efterrätt då och då. Efter att ha läst en hel del LCHF-recept och köpt steviapulver, mandelmjöl och fiberhusk gav jag mig in i LCHF-djungeln och svängde ihop en gudomlig tårta!

Ingredienser:

Mandelbottnar
220 g mandelmjöl
0,35 dl steviasocker (obs! sötare än socker)
7 st Äggvitor

Smörkräm
7 st Äggulor
1 dl Grädde
0,35 dl steviasocker
175 g Smör

Garnering Jordgubbar, alternativt 50 g Mandelspån.

Gör så här:
Bottnar
Vispa äggvitorna fasta, blanda i stevia (eller annat sötningsmedel efter tycke och smak) och vänd till sist ner mandelmjölet försiktigt. Fördela smeten jämnt på två smorda plåtar i cirklar ca 24 cm i diameter. Grädda en i taget i 175 grader ca 15-20 min. Vänd upp bottnarna och låt svalna på galler.

Smörkräm
Rör ihop äggulor, grädde och stevia i en kastrull. Värm upp och låt sjuda under kraftig omrörning tills smeten tjocknar. Var försiktig så det inte kokar och blir äggröra. Ta kastrullen från spisen och vänd ner det kalla smöret lite i taget. Rör tills allt smör är inarbetat ordentligt. Låt kallna i kyl.
Lägg en mandelbotten på ett tårtfat, bred på hälften av smörkrämen. Lägg på den andra bottnen och bred på resten av smörkrämen. Garnera.
Tårtan görs med fördel dagen innan servering men kan även ätas direkt. Förvaras kallt.


  2 Kommentarer till “Mandeltårta med jordgubbar”

  1. Anna

    Den ser inte dum ut! :)

  2. Adam

    Den får du gärna göra igen :-)

Lämna gärna en kommentar!