Maskar är fina

För drygt en vecka sedan fick jag en mycket intressant fråga av en läsare som jag har gått och grubblat över en hel del. Jag älskar att bloggen tack vare era frågor kan utvecklas till ett diskussionsforum för både vardagliga, detaljerade pedagogiska utmaningar som övergripande frågor med ett metaperspektiv.

Hej! Jag jobbar som grundlärare och läser din blogg. Tänkte därför ställa en pedagogisk fråga till dig. Det är så att jag inte alls gillar getingar och spindlar, och om det kommer in en sådan försöker jag skyndsamt smälla ihjäl den med en flugsmälla! Framåt terminsstarten brukar det alltid dyka upp en eller annan geting i klassrummet! Hur ska jag göra då? Är det verkligen lämpligt att bara slå ihjäl ett djur inför klassen sådär? Min egen lågstadielärare hade en flugsmälla hängande i ”sitt” klassrum, och drämde väl ihjäl både flugor och getingar med den, men det känns som att pedagogiken har gått framåt lite nu;). Man vill ju inte sända ut fel signaler om hur man förhåller sig till djur! Hur gör du när det kommer in en geting/fluga/spindel i klassrummet? Skulle du döda den? Har det hänt någon gång? MvH Lisa

Hej Lisa!

Först och främst vill jag tacka dig för din intressanta, dock svåra fråga. Jag känner igen mig själv i din beskrivning, då jag är livrädd för kryp och framför allt maskar. Precis som du har jag därför svårt att alltid handla efter aktuella pedagogiska principer, som tydligt uttrycker att människans påverkan på naturen skall vara en av de centrala delarna i ämnen som till exempel biologi. Om vi just tittar på kursplanen för biologi kan svaret på din fråga tyckas givet då ”eleverna skall ges förutsättningar att hantera praktiska, etiska och estetiska valsituationer som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet. ” (LGR 11, s. 112). I flera kursplaner finns riktlinjer där diskussioner om människans handlingar mot natur och därmed ekologisk hållbarhet är viktiga delar för berörda ämnen. I läroplanen för förskolan är samma frågor ett av de stora prioriterade områden vilka resten av dokumenten kretsar kring.

Just getingar kan vara farliga om de sticks, vilket jag tycker att barnen borde få lära sig. På samma gång tål de att påminas om att getingar överlag inte ger sig på en. Dock kan de anfalla en om de känner sig hotade. Detta berättar vi för barnen nu när en och annan geting finns ute.

För bara någon vecka sedan kom en mycket entusiastisk fyraåring springandes fram till mig med händerna fulla av maskar, stora och små, feta och klibbiga. Barnet ropade lyckligt ”Titta, fröken! Titta så mycket maskar!”. Min ytterst opedagogiska och rent reflexmässiga svar var ”Fy va äckligt!”. Barnet tittade då upp på mig med stor besvikelse i ögonen och konstaterade ”Nej, de är fina!”. Precis det jag borde ha sagt.


  1 Kommentar till “Maskar är fina”

  1. Matilda Flodin

    Vilket försigkommet barn som sade ifrån! 😀 Det hade jag nog inte vågat när jag var liten. Det säger också mycket positivt om vilken relation barnen har som dig som lärare Bella.

    När det gäller getingar får man ju också tänka på att det kan finnas barn i klassen som (diagnostiserat eller ännu inte diagnostiserat) är allergiska mot getingstick och att en livshotande situation kan uppstå om någon av dem blir stuckna. Klart man kan försöka vifta ut dem genom fönstret om det går och stänga efter dem, men finns ingen annan utväg så blir nog flugsmällan det man får ta till.

Lämna gärna en kommentar!