Kan man vara sexig och feminist? Är alla feminister lesbiska manshatare? Finns det något som heter feministmode och som innebär att man måste vara osminkad och gå omkring i pösiga, fula kläder och Dr. Martens?
Frågan om en feminists utseende är egentligen ganska bisarr eftersom själva rörelsen i sig handlar om lika rättigheter i samhället. Därför borde man som som kvinna kunna få klä sig och se ut precis som man vill utan att det nödvändigtvis reflekterar ens politiska åskådningar eller tankar om kvinnors rättigheter. I en artikel där man frågar om feminismen är ful intervjuar tidningen Aftonbladet ett antal svenskar och svenskor om deras attityd när det kommer till detta ämne. Här skiljer sig åsikterna ganska radikalt men det är just det som är spännande med diskussioner!
Sångerskan Jill Johnson sade en gång i en intervju att hon absolut inte var feminist, som om det vore ett skällsord, och detta uttalande mjukar hon nu upp lite grann med förklaringen att hon är dåligt insatt. Samtidigt håller hon med om att män och kvinnor borde ha lika lön även om det kommer att ta tid att uppnå detta. Charlotte Nilsson går däremot lite längre då hon tycker att feminismen ibland är överdriven och att män och kvinnor i stället borde syssla med det de är bra på, beroende på deras kön. Hon tycker att det finns manliga och kvinnliga jobb, både i hemmet och på yrkesmarknaden, samtidigt som lika lön definitivt är ett ideal.
Det finns dock många offentliga personer i Sveriges nöjes- och mediavärld som säger sig vara stolta feminister och som inte ser något som helst fel i att vara det. En sådan är Kayo Shekoni som betonar hur viktigt det är att man tror på sig själv och att man är värd lika mycket som alla andra. Enligt henne är det inte silikontuttar som är girlpower, utan det självklara i att man som kvinna har samma rättigheter som män. Anna Mannheimer är inne på samma linje och förklarar mångas ovilja att erkänna sig som feminister i själva verket handlar om en oförmåga att se bortom sig själv. Feminism handlar inte om att förtrycka eller att vara förtryckt, utan om att erkänna det lika värdet i alla.
Självklart har folk alltid olika åsikter om olika politiska strömningar och allmänna attityder och ibland kan det vara svårt att acceptera det. Om en person till exempel verkligen inte tycker att en kvinna borde ha få samma rättigheter och ansvar som en man så har den personen rättighet att tycka så, så länge de inte bryter lagen eller attackerar någon fysiskt eller verbalt. Om man däremot tycker att kvinnor visst borde få ha samma sociala status som män, och med det lika lön och rättsliga rättigheter och skyldigheter så får man nog finna sig i de faktum att man är feminist. Vare sig man vill erkänna det eller ej!