Kan en feminist göra en bröstoperation?

Vad innebär det egentligen att vara feminist? Många anser att feminism innebär att kunna vara en naturlig kvinna med allt vad det innebär. Där ingår bland annat att inte raka sig under armarna, att inte förstora brösten eller förändra kroppen på något annat sätt och att vara sig själv till 100 %. Men handlar feminism verkligen om det? Och kan en feminist verkligen inte göra en bröstoperation om hen vill det?

Att vara feminist – ett dilemma?

Precis som med så mycket annat i livet, så finns det flera olika typer av feminism. En del av feminismen är den där äldre sorten som mestadels är politisk. Sen finns det den andra och mer moderna sorten som handlar mer om identitet och att framställa feminism som något mer ytligt och utseendefixerat. Oftast är det den yngre generationen som ägnar sig åt feminism på en identitetsnivå och att vara feminist på det sättet kan ibland krocka med andra saker i livet.

Om man som modern feminist anser att man som kvinna inte ska behöva göra om sin kropp på något sätt, men ändå lider av kroppskomplex av olika slag, så kan tanken på en operation vara lockande. Till exempel är det många kvinnor som är missnöjda med sina bröst och att göra en bröstoperation kan därför vara ett väldigt tilltalande alternativ för många kvinnor. Att vara en feminist och samtidigt ha en stor vilja att förändra sin kropp kan därför vara ett dilemma som många kan ha svårt att leva med. Vilket är egentligen viktigast? Att leva som en fullfjädrad feminist, men samtidigt lida av sina kroppskomplex i det tysta, eller att genomgå en operation och riskera att inte längre tillhöra sin feministiska vänskapskrets?

Oavsett vad man tycker om feminism och oavsett vilka kroppskomplex man har, så är det viktigt att följa sin magkänsla. Om man känner att man skulle gynnas mer av att exempelvis göra en bröstoperation än att fortsätta följa den sortens identitet som modern feminism kräver, så är det just det man ska göra. Huvudsaken är att man själv mår bra i valen man gör.

Copyright Frokenbella.se 2024
Shale theme by Siteturner
shale