Feminismens syn på utseende

Feminismen är en ideologi som i grunden går ut på att kvinnor ska uppnå samma rättigheter som män – politiskt, ekonomiskt och arbetsrättsligt. I detta ingår också att kvinnor ska känna fullständig frihet att klä sig, sminka sig och se ut som de vill, och inte behöva anpassa sig efter den manliga blicken eller de skönhetsideal som presenteras i media (som ju är utformade för att behaga just den manliga blicken).

Detta medför dock något av en paradox, som feminister inte är helt eniga om. Vissa menar att kvinnor bör motsätta sig skönhetsidealen genom att inte sminka sig, inte raka sig och undvika att bära klänningar och andra traditionellt ”feminina” plagg. Tanken bakom detta är att göra revolt mot idealen, och inte klä sig eller fixa sig för att ”behaga” män.

Å andra sidan betyder detta att man går från en viss uppsättning krav på kvinnors utseende (glansigt hår, sminkad, rakad, kjolar och höga klackar) till en annan uppsättning krav (osminkad, orakad, byxor, låga skor). Kontentan blir i båda fallen att kvinnor inte är fria att själva välja hur de vill se ut.

De flesta feminister skulle dock sannolikt hålla med om att målet är att kvinnor inte ska känna sig tvungna att följa något ideal överhuvudtaget, utan klä sig i byxor, kjol eller klänning som de vill, sminka sig så mycket eller lite de vill och raka de delar av kroppen de vill – huvudsaken är att de trivs med sig själva. Feminister skulle därför inte motsätta sig att man exempelvis utför en behandling för att ta bort åderbråck för att känna sig mer bekväm med att visa sina ben. Du kan läsa mer om hur behandlingen går till genom att klicka här. Självklart finns alltid undantag; extrema feminister som skyr varje anpassning som kvinnor gör för att ”förbättra” sitt utseende, eftersom det antas vara för den manliga blicken. Så länge man gör det för att själv må bättre över sitt utseende finns det dock ingenting i den feministiska ideologin som vänder sig emot det.

Copyright Frokenbella.se 2021
Shale theme by Siteturner
shale