Hur en sann feminist ser ut

Det har diskuterats här förut, men är ett ämne som är värt att ta upp många gånger. Bilden av hur en riktig feminist ser ut är nämligen väldigt snäv och mycket begränsande. En sann feminist kan se ut precis hur som helst. Det kan vara den lilla tanten med blommig klänning och permanentat hår likväl som den sminkade och blonderade unga kvinnan i kortkort och högklackat. Visst kan utseende och åsikter många gånger gå hand i hand, men i det här fallet kan det också tolkas på många sätt. Osminkad och med orakade armhålor och ilsket hår må vara den klassiska bilden av en feminist och kan representera att man vägrar att underordna sig de normer om “snygghet” som råder. Men feminismen kan också tolkas som att varje person, kvinna och man, ska ha rätt att se ut som den själv vill. Det ska inte per automatik ses som något “fult” eller fel om en liten tjej faktiskt vill gå i rosa prinsessklänningar och likadant ska man inte tro att en kvinna inte är feminist bara för att hon har sminkat sig med eyeliner, puder, mascara och förföriskt rosa läppar. Det behöver inte alls betyda att hon anpassat sig för den manliga blicken, utan det kan vara ett medvetet drag från en väl insatt feminist. Precis som i andra sammanhang ska man inte döma hunden efter håren.

Vår bild av hur en feminist ser ut är dessutom extremt snäv och fördomsfull, då den för den flesta i slutändan ändå handlar om en svensk, vit kvinna. Men feminister finns över hela världen och från hela världen, i alla åldrar, storlekar, utseenden och kön.

Här är några kvinnor som vi kan inspireras av i dag, ingen av dem ser ut som den stereotypa feministen:

  • Frida Kahlo är den mexikanska konstnären som levde under första halvan av 1900-talet. Hon klädde sig i uppseendeväckande klänningar och smycken, dekorerade håret med blommor och hade delvis ihopväxta ögonbryn – vilket gav hennes utseende sin specifika karaktär.
  • Jeanne d’Arc är kvinnan som gick mot alla normer och regler och som hellre dök upp i rustning är långklänning.
  • Malala Yousafzai är tjejen som i protesterade mot talibanernas förbud för flickor att gå i skola. Klädd i slöja och traditionella kläder stod hon upp för sig själv och andra flickor, trots att det höll på att kosta henne livet.

Bland årets kvinnor finns några andra som kan inspirera:

Mia Skäringer Lázár, Nalin Pekgul, Nour El Refai, Birgitta Ohlsson, Antje Jackelén, Magda Gad och varför inte Marie Mandelmann i sina uppsatta flätor och bekväma kläder. Det går aldrig att veta utifrån utseendet om någon är en feminist eller inte. Världen är helt enkelt inte så tydlig eller så svartvit.

Copyright Frokenbella.se 2021
Shale theme by Siteturner
shale