Feminism och genusvetenskap

Genusvetenskap lyfter fram kunskap om hur kön formas av omgivningen. Genusvetenskapen analyserar hur manligt och kvinnligt konstrueras av samhällets förväntningar och krav.

Ordet genus betyder socialt kön och används för att se vad som formar manligt och kvinnligt beteende. Redan som barn behandlas pojkar och flickor annorlunda. Flickor får beröm för att de är söta i sina rosa klänningar medan pojkar uppmuntras att vara tuffa och ta för sig. Ett födelsedagskalas för en pojke har ofta ett aktivt tema med tuffa lekar medan flickor uppmuntras att vara försiktiga med sina fina klänningar. För att undvika ett alltför könsstereotypt barnkalas är det därför viktigt att tänka till. Välj gärna neutrala färger och teman på kalaset. På Barnkalaset.se hittar du allt för ett lyckat barnkalas.

Vad studeras inom genusvetenskapen?

Genusvetenskapen studerar vilken betydelse genus har i människors liv. Bland annat belyses maktrelationer i förhållande till kön. Även andra faktorer som klass, sexualitet och ålder studeras för att förstå sambandet mellan makt och genus. Genusvetenskap är även ett samlingsnamn för flera forskningsinriktningar:

  • Kvinnlighet
  • Maskulinitet
  • Intersektionalitet
  • Queer
  • Jämställdhet

Frågor inom genusforskning

Exempel på frågor som studeras inom genusforskningen är bland annat hur kvinnor och mäns liv påverkas av politiska beslut. Den handlar också om hur kvinnor och mäns livsvillkor ser ut i olika länder och om män och kvinnor är lika inför lagen. Genusvetenskapen forskar även om livsvillkoren för de personer som inte identifierar sig som man eller kvinna.

Forskningsfältet inom genusvetenskapen är med andra ord mycket brett och har sin grund i många års feministisk forskning. Den är även tvärvetenskaplig och spänner över andra ämnesområden som bland annat historia, statsvetenskap och juridik. Genusvetenskapen har ett kritiskt perspektiv och lyfter fram hur könet har stor betydelse i sammanhang där det tidigare har varit osynligt. Det kan handla om hur förskolepersonal omedvetet behandlar pojkar och flickor annorlunda. Det kan också handla om hur marknadsföringen av teknikutbildningar utformas på ett sätt som tilltalar män mer än kvinnor.

Jämställdhet är en central fråga inom genusforskningen och belyser t.ex löneskillnader mellan män och kvinnor samt flickors möjligheter till utbildning över hela världen. Frågan om hur biståndspengar fördelas mellan män och kvinnor och om tillgången till preventivmedel är andra viktiga frågor för genusvetenskapen.

Intersektionalitet inom genusvetenskapen

Intersektionalitet innebär att flera sociala identiteter överlappar varandra. Intersektionalitet beskriver hur makt och ojämlikhet sammanflätas med olika sociala identiteter. De sociala identiteterna består av genus, sexualitet, ålder, klass, funktionsvariation och etnicitet. Studier inom intersektionalitet visar hur olika sociala identiteter samverkar och påverkar maktrelationer i samhället. Med det intersektionella synsättet ses exempelvis kvinnor aldrig enbart som kvinnor utan även etnicitet, ålder, sexualitet o.s.v. måste vägas in. Människors identitet och villkor formas därför inte bara utifrån kön utan även utifrån vilken socialgrupp de tillhör eller vilken sexuell läggning de har.

Alla människor formas utifrån det sammanhang de växer upp i. Genusvetenskapen vill göra sammanhangen tydliga för att undvika förtryck och diskriminering.

Kvinnliga rättigheter behöver ständigt försvaras

Även om kampen för kvinnors rättigheter har vunnit många segrar finns det fortfarande mycket kvar att kämpa för. Bland annat handlar den fortsatta kampen om att bekämpa en tillbakagång gällande jämställdhet mellan könen eftersom det finns de som tycker att kvinnor har fått ta för mycket plats i samhället.

När barnen kommer brukar jämställdheten minska eftersom kvinnor fortfarande är de som tar ut den största delen av föräldraledigheten. Här gäller det med andra ord att tänka om och låta pappan vara hemma mer med barnen. Även pappor brukar uppskatta promenader och joggingrundor. Genom att köpa en barnvagn i hög kvalitet hos Britax eller en joggingvagn för sköna löparrundor blir föräldraledigheten en härlig tid med långa promenader och löprundor.

Ständig kamp för att bibehålla rättigheter

Runt om i världen tjänar fortfarande kvinnor ofta mindre än en man trots att hon utför samma typ av arbete. Även i Sverige pågår fortfarande kampen om lika lön för kvinnor och män. Tyvärr har andelen män som kallar sig feminister minskat vilket kan göra det svårare att få gehör för jämställdhet mellan könen. Därför är det nu extra viktigt att kvinnliga feminister arbetar hårt för att bibehålla och öka jämställdheten i samhället.

Att arbeta för ökad jämställdhet mellan könen kan ske på många olika sätt. Exempelvis anordnas det feministisk filmfestival för att visa filmer som regisseras av kvinnor. Skälet till att det behövs en feministisk filmfestival är för att männen är i klar majoritet som filmregissörer.

Svåra förhållanden för flickor i världen

Sverige hör till ett av de länder som har kommit långt med jämställdhet mellan könen men runt om i världen ser det inte lika bra ut. I många länder får flickor ingen eller en kort utbildning och i vissa kulturer gifts flickor bort när de fortfarande är barn. I en del kulturer anses flickor vara mindre värda än pojkar och flickfoster aborteras därför bort vilket har lett till ett mansöverskott i vissa länder.

Hårt klimat på nätet

Debattklimatet på sociala medier kan ibland vara hårt och därför är det viktigt att omge sig med rätt människor och hitta inspiration. Det är bra att ha förebilder som ger kraft och mod i jobbiga situationer med hat och hot på nätet. Det är viktigt att feministerna på nätet inte tystnar utan istället stöttar varandra. Kom ihåg att alltid polisanmäla hat och hot eftersom det är ett brott.

Kampen mot ett jämställt samhälle fortsätter och de framsteg som har gjorts i Sverige de senaste hundra åren är mycket bra men kan tyvärr inte tas för givna. Varje generation kvinnor måste fortsätta att hävda sin rätt och kvinnor över hela världen behöver få större rättigheter till utbildning och samma möjligheter som män.

En kurs i genus?

Feminism – lika värde och rättigheter för kvinnor. Så långt är man överens om definitionen av feminism, men feminismen har många olika inriktningar och värderingar även om grundtanken är densamma. Sedan början av 1900-talet då ordet feminism första gången myntades har rörelsen växt sig starkare och starkare och gett kvinnor möjligheter de bara kunnat drömma om tidigare.

Kön – en social konstruktion

I slutet av 1960-talet kom begreppet feminism att bli allt starkare och de ojämlika villkor som så länge fått råda ifrågasattes starkt av kvinnor, men det fanns även män som kämpade för att kvinnor skulle räknas som en egen, autonom individ, fri från mannens kontroll. Under den här tiden inom feminismen kom också könet att ses som en social konstruktion, d.v.s att samhället formade och cementerade könsroller. En man var mallen och ansågs vara en fullständig människa medan kvinnan sågs som en ofullständig varelse i behov av mannens godkännande och skulle godtyckligt rätta sig efter de förväntningar samhället hade på henne. Man ansåg att både män och kvinnor upprätthöll könsroller och därav blev förändring svår att genomföra utan att gå in och fullständigt riva ner alla roller som tilldelades främst kvinnan men också mannen.

I dag finns fortfarande uppfattningen inom vissa grenar av feminismen att könet är en social konstruktion och omöjliggör en naturlig utveckling där kvinnan tillåts upptäcka alla delar av sig själv. Inom andra delar av feminismen förkastas den här teorin men i stort sätt är den rådande inom de flesta olika grenar av feminismen. Det pågår ett ständigt arbete att uppmärksamma beteenden skapade utifrån ett patriarkalt samhälle.

Kurs eller utbildning

Det går att läsa om feminismens historia, olika synsätt inom feminismen och genus på de flesta högskolor och universitet i dag. Oavsett om du vill läsa en enstaka kurs eller så småningom djupdyka i genusforskning finns studier inom det här området tillgängligt på i stort sett alla lärosäten i Sverige. Det finns möjlighet till yrken där du får använda dig av din kompetens efter avslutad kurs eller utbildning och det bedrivs även forskning relevant i dag och för framtiden. Om du går i tankarna att börja studera eller redan har kommit in på en kurs eller utbildning är det bara att börja söka bland begagnad kurslitteratur och ta del av lärorik och intressant information.

Om du inte är intresserad av att arbeta med exempelvis genusfrågor är en kurs väl värd att läsa ändå, för personlig utveckling och en ökad förståelse för kvinnors livssituation genom tiderna och i dag. Det är en ögonöppnare för de orättvisor som fortfarande råder i världen och med ett par genusglasögon på dig genomskådar du snabbare de olika roller som tilldelas främst kvinnor men också män. För din egen del kanske du blir medveten om att du har förväntningar på dig utifrån ditt kön och möjligtvis att du även hjälper till att upprätthålla osunda värderingar och trötta könsroller.

Copyright Frokenbella.se 2025
Shale theme by Siteturner
shale